Bijenhouderij

"Als bijen sterven, heeft de mens nog vier jaar te gaan".

Albert Einstein (1879 - 1955)

Bovenstaande uitspraak raakt mij als permaculturist diep. Voor mij een reden om in 2012 te beginnen met de imkerij.

Op een natuurlijke manier
Een bijenvolk (Imme) is heel goed in staat om voor zichzelf te zorgen en ik probeer dan ook om zo weinig mogelijk in in te grijpen. Ik gebruik geen chemische middelen om plagen en ziekten te bestrijden, de bijen mogen hun eigen raten bouwen (ik gebruik dus geen kunstraat), ik probeer mijn bijen als het even kan op honing in te winteren en alle honing die ik verkoop is puur natuur, dus zonder toegevoegde middelen!

Waar te koop?
Mijn honing is op een aantal plekken in de buurt van Deventer te koop. Verder verkoop ik mijn honing aan huis in Olst en sta ik af en toe op markten. Voor meer informatie of verkoopadressen, neem gerust contact met mij op.

Zwermen
Op het moment dat een bijenvolk te groot wordt gaat zij zich 'splitsen'. In vaktermen heet dit zwermen. De bijen hangen dan als een 'kluit' in bijvoorbeeld een boom.

Op het moment dat zo'n zwerm ergens hangt, gaan een aantal bijen op zoek naar een nieuwe woonruimte. Dit kan een holle boom zijn, maar heel vaak is dat ook een spouwmuur of een plek onder de dakpannen. En dat is natuurlijk niet wenselijk!

Treft u, in de omgeving van Deventer, Olst of Zutphen zo'n zwerm aan? Belt u mij dan direct. Ik zal er dan voor zorgen dat ze een nieuw onderkomen krijgen.