Cursus natuurlijk bijenhouden

Hoe kan ik mijn bijen op een zo natuurlijk mogelijke manier houden? Moet ik kunstraat gebruiken, moet ik mijn bijen in de winter suikerwater voeren, kan ik bij natuurlijk bijenhouden ook honing afnemen, hoe vang ik een zwerm bijen en hoe zit het nou met de bestrijding van plagen zoals de  varroamijt? Allemaal vragen die in deze cursus aan bod komen.

De cursus bestaat uit 5 avonden theorie waarin we leren over de ontwikkeling van het bijenvolk en over de plagen en ziekten die onze bijen kunnen aantasten. Tijdens de 6 praktijklessen staat het waarnemen voor en in de kast centraal, aan de buitenkant van de kast is vaak al goed te zien wat er zich in de kast voltrekt. Tijdens de praktijklessen gaat u ook zelf aan het werk in de kast. Zo ziet u met eigen ogen hoe het broednest wordt opgebouwd. U leert tussen duizenden bijen de koningin en haar pas gelegde eitjes te vinden. Ook de daarop volgende ontwikkelingsstadia van larve tot werkster, dar of koningin leert u herkennen. Is er voldoende stuifmeel en honing in de kast? Na de cursus kunt u dit zelf beoordelen.

Drachtplanten
Een belangrijk onderdeel in de cursus zijn de drachtplanten. Is er voldoende voedsel te halen in de buurt van de bijenkasten, wat kunt u doen om de dracht te verbeteren en wat zijn de belangrijkste drachten voor bijen? Zowel tijdens de theorie als in de praktijk lessen zullen we hier veel aandacht aan besteden.

Bijen behuizing
De meeste imkers houden hun bijen in zogenoemde Spaarkasten. Maar vindt u dat voor uw bijen wel de meest ideale behuizing? Daarom bekijken en bespreken we ook andere 'kast-typen' zoals de Dadantkast, de Einraumbeute, de Topbarhive etc. De ideale bijenkast is voor iedere imker anders.

Docenten:
De cursus wordt gegeven door Manon Best en Jan Schenk.

Cursusdata en plaats:
De theorielessen zijn op de maandagavonden 6 februari, 27 februari, 13 maart, 3 april & 2 oktober van 19.30 - 22.00 uur en de praktijklessen zijn op 18 april, 8 mei, 22 mei, 26 juni, 10 juli en 11 september van 19.00 - 22.00 uur. Zowel de theorie- als de praktijklessen worden gehouden op het Aardehuisterrrein in Olst.

Kosten:
De kosten voor deze cursus bedragen € 250,=. Dit is inclusief koffie/thee en lesmateriaal. Voor de praktijklessen dient de cursist zelf voor een kap en eventueel handschoenen te zorgen. Een eenvoudige leskap, model monnikskap, kost rond de € 10,=

Opgave:
Voor deelname aan deze cursus kunt u zich nu opgeven. Er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.