Introductiecursus permacultuur

Deze cursus is bedoeld voor mensen die meer willen weten over permacultuur en dit willen toepassen in hun eigen ecologische (moes)tuin of woonomgeving.

Permacultuur is een (ontwerp)visie en ik laat je vooral zien hoe je met permacultuur principes een gezond fundament kan leggen voor je (moes)tuin, zodat de planten zullen floreren, en jij een rijkelijke oogst krijgt, van een betere kwaliteit dan biologische producten die je in de winkel koopt. Daarnaast besteed ik in de cursus ook aandacht aan o.a. ecologisch bouwen & wonen en de plek van transitie initiatieven in onze samenleving.

Welke onderwerpen gaan we behandelen:

Op het gebied van tuinieren:

  • bodem als basis - hoe bouw je op een natuurlijke wijze een vruchtbare bodem op?
  • ecosystemen - wat zijn ecosystemen en hoe belangrijk zijn ze voor een gezonde tuin?
  • Klimaat en microklimaat - wat is de invloed hiervan op je planten en hoe je er gebruik van kan maken?
  • Plaagbeheersing - hoe kan je nuttige insecten aantrekken om plaagdieren tot een minimun te beperken?
  • Onkruid - hoe breng je het onder controle zonder bestrijdings middelen en hard werken?


Voor wat betreft je woonomgeving:

  • - 'Transition Towns' in Nederland; actueel of achterhaald?
  • - Is het mogenlijk in Nederland een ecologisch huis te (ver)bouwen?
  • - Voorbeelden van ecologische woonvormen zoals Tiny houses, Aardehuizen, strobouw etc.

Hou je van actief bezig zijn tijdens een cursus? Dan is deze cursus iets voor jou! We gebruiken diverse manieren van leren, informatieoverdracht, actieve denk- en doe oefeningen, discussie, observatie- en onderzoeksoefeningen en film vertoningen. Iedereen krijgt zo volop de kans tot het stellen van vragen en het delen van eigen ervaringen. Input van de deelnemers wordt zeer op prijs gesteld!

Cursusdata 2018:
zaterdag 13 januari, zaterdag 10 februari, zaterdag 10 maart, zaterdag 14 april, zaterdag 12 mei & zaterdag 9 juni. We beginnen om 10.00 uur en gaan maximaal door tot 17.00 uur.

Plaats:
Het Middenhuis, Rietgors 22, 8121 JZ  Olst

Het middenhuis ligt op het Aardehuis terrein, een wijk waar de bewoners zelf 23 duurzame woningen hebben gebouwd.

Kosten:
De kosten voor deze cursus zijn €350,=. Dit is inclusief koffie, thee & fris. Je neemt zelf je eigen lunch mee.

Opgave:
Voor deelname aan deze cursus kunt u zich nu opgeven. Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Wilt u eerst keenismaken met de docent? Dat kan, want op zondag 3 december 2017 geef ik een lezing in het Middenhuis in Olst.

Wie ben ik?
Ik ben Jan Schenk en ben sinds 2009 intensief bezig met permacultuur. Mijn deskundigheid ligt in de bijen en de moestuin. Ik heb een aantal jaren de permacultuur tuin van Permacultuur Centrum Nederland in Zutphen geleid en drie jaar geleden ben ik begonnen met de permacultuur productie tuin op de Hellbergen in Zutphen. In het najaar van 2017 ben ik met een compagnon begonnen met de opbouw van een grote permacultuurtuin in Den Nul.

Ik geef sinds 2014 les in permacultuur technieken in de moestuin en daarnaast heb ik de afgelopen jaren veel practische workshops gegeven. Ook deze introductiecursus heb ik al eerder gegeven.

Ik ben actief betrokken geweest bij de bouw van de Aardehuizen in Olst. Als groep hebben we, onder leiding van professionals, de casco's van 23 duurzame woningen neergezet en samen met mijn vrouw heb ik ons Aardehuis afgebouwd tot een energieneutrale woning.