Verslag Transition Town Treffen 2014

Transition Towners uit het hele land reisden zaterdag 1 februari af naar Deventer om deel te nemen aan het landelijk Transition Town Treffen. Het Treffen werd dit jaar voor de vijfde keer gehouden.

De hele dag stond in het teken van geld. Veel transition towns hebben weinig of beperkte middelen. Dit levert veel creativiteit op, maar soms is (een klein) budget een goede manier om meer snelheid te maken. Dit blijft een lastige boodschap binnen een vrijwilligers organisatie, maar vrijwilligers moeten vaak sprokkelen met de tijd en dan is het soms handig om een proffesional in te kunnen zetten om de zo broodnodige transitie te versnellen.

Stichting Transition Town Nederland
Deze juridische identiteit is al in 2010 opgericht, maar bleek nog niet bekend te zijn bij alle Transition Towners. Volgens penningmeester Peter Lomans heeft de stichting 4 rollen:

  1. Als nationaal aanspreekpunt naar de media
  2. Mensen op weg helpen die een initiatief willen starten
  3. Coaching organiseren om TT levend te houden en te laten groeien
  4. Als aanspreekpunt naar het internationale TT network

Lomans benadrukte dat de stichting in relatie met de lokale initiatieven niet 'de baas' is. De stichting is hulpvaardig en dienstbaar.

Middagprogramma
Na een heerlijke en overvloedige lunch waren er in de middag 2 deelsessie rondes. Deelnemers konden kiezen uit verschillende lezingen en in de tweede ronde ook een Open Space voor vragen en kwesties die je graag met anderen uit zou willen diepen.

Transitie en het hoe en waarom van de Lokale Munt
Zelf ben ik naar deze lezing van Henk van Arkel geweest, de directeur van STRO, een organisatie die alternatieven voor het geldsysteem ontwikkeld. Dit omdat het huidige systeem armoede en milieuproblemen veroorzaakt.

Henk van ArkelVolgens van Arkel is geld een lucratieve business voor particuliere banken. Met name in arme regio's kunnen kleine ondernemers nauwelijks investeren door hoge rentes. Samen met partnerorganisaties organiseert STRO de handel op lokaal niveau eerlijk en doelgericht met rentevrij geld en rntevrije handelssystemen zoals een ruilkring, microkredieten en een bedrijfsnetwerk.

In dit bedrijfsnetwerk verrekenen bedrijven onderlinge transacties met een gemeenschappelijke onderlinge administratie. Meer informatie over dit bedrijfsnetwerk vindt u op de website van STRO.

REconomy project
In de tweede deelsessie ronde sloot ik aan bij de lezing van Paul Hendriksen over het REconomy project.

Be local Doel van dit project is een Transitie economie, een duurzame en lokale economie te creëren. Een economie die kleinschaliger, ambachtelijker, groener en lokaler is, die minder energie verbruikt en overgaat op duurzame energie.

Volgens Hendriksen laat een Transitie onderneming een gezond bedrijfsresultaat zien binnen de ecologische grenzen. Heeft het bedrijf lokale worteling, is de productie/dienstverlening op juiste schaal en gericht op maatschappelijke meerwaarde.

Dit REconomy project draait al in Engeland en er zijn nu ook projectgroepen in Nederland, België, Italië, Kroatië en Litouwen gestart. De bedoeling is dat er half maart per land een realistische aanzet voor een projectplan ligt.

Avondprogramma
SkelektiefNa deze twee deelsessie ronde's was het tijd voor het avondeten, een uitgebreide maaltijd door vrijwilligers bereid. 's Avonds was er een optreden van de band Skelektief. Met een grote diversiteit aan instrumenten wisten zij de voeten van de vloer te krijgen.

Voor hen die wat meer hielden van wat rustiger muziek, speelde Sietske Hoogenboom klassiek gitaar. En voor de mensen die er helemaal niet genoeg van konden krijgen was er nog de lezing van Peter Polder; De Tripple Crunch, hoe piekolie en de kliomaatcrisis een economischer crisis veroorzaken.

Jan Maandag 03 Februari 2014 - 7:17 pm | | verslagen
Gebruikte Tags: , , , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, is het nodig om deze simpele vraag te beantwoorden
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.