Biologisch imkeren

BijenNaast permaculturist ben ik imker. Biologisch imker. Maar wat is nou het verschil tussen een biologische imker en een reguliere imker?


Een biologische imker probeert zo weinig mogelijk in te grijpen in het bijenvolk. Een reguliere imker zal proberen het volk zoveel mogelijk te sturen met als doel zoveel mogelijk honing te oogsten. In de biologische imkerij laten we het volk zoveel mogelijk z'n eigen gang gaan en oogsten we alleen de honing die de bijen over hebben. Ik zal dit duidelijk maken aan de hand van een paar voorbeelden.

Kunstraat
KunstraatBijen leggen hun eitjes en stoppen hun honing in raten. Om de bijen 'te helpen' hangen veel imkers raampjes met kunstraat in de bijenkasten. De bijen hoeven deze raten alleen maar uit te bouwen. Maar waarom zullen we dit doen? Bijen zijn heel goed in staat om hun eigen raten te bouwen en hebben daar geen hulp van ons voor nodig, dit doen ze tenslotte al honderden jaren zelf... Zelf hang ik alleen maar lege raampjes in de kasten waar de bijen zelf hun raten in kunnen bouwen.

Zwermen
ZwermMisschien heeft u het wel eens gezien op een mooie zomerse dag, een zwarte 'bol' met bijen, hangend aan een tak. Als een bijenvolk te groot wordt zal ze gaan zwermen. De koningin gaat met een deel van het volk op zoek naar nieuwe woonruimte. Zo'n zwerm strijkt ergens in de omgeving van de bijenkast neer en een aantal bijen gaan op verkenning uit.

Imkers hebben een hekel aan zwermen en doen er alles aan om dit te voorkomen. Populair is het maken van een kunstzwerm; de koningin wordt met een groot deel van de bijen uit de kast gehaald en in een nieuwe kast gezet. Maar waarom eigenlijk?

Als biologisch imker probeer ik de bijen al in een zo vroeg mogelijk stadium extra ruimte te geven door extra broed- en/of honingbakken op de kasten te zetten. Gaat een volk dan alsnog zwermen, dan mag ze dat van mij. Als zo'n zwerm aan een tak hangt vang ik hem en zet ik hem over in een andere kast.

Het zwermen heeft ook een belangrijke functie, een bijenzwerm laat parasieten achter in de kast, we beginnen dus met een heel schoon volk!

Inwinteren
Bijen halen gedurende het seizoen nectar en zetten deze om in honing. Deze honing is bedoeld als wintervoorraad. De meeste imkers halen gedurende het seizoen de meeste honing uit de kasten en geven hier in september suikerwater voor terug, honing is immers een stuk duurder dan suikerwater! In de biologische imkerij doen we dat anders.

In honing zitten allerlei voedingsstoffen die ons bijenvolk gezond en vitaal houden. Deze stoffen zitten niet in suikerwater. Zelf haal ik alleen de honing die over is uit de kasten en ik zorg ervoor dat er voldoende honing in de kasten achterblijft om de winter door te komen. Ik neem dus genoegen met een wat mindere opbrengst maar krijg daarvoor wel gezondere bijen voor terug die veel minder vatbaar zijn voor allerlei ziektes. Ik geloof erin dat zich dat in de toekomst uitbetaald!


Dit artikel is geschreven door Jan Schenk. Als ZZP-er houdt Jan zich bezig met projecten op het gebied van Duurzaamheid & Samenleving.

Jan Zondag 09 Februari 2014 - 10:35 am | | bijen
Gebruikte Tags: , , , ,

vier reacties

christian

Ha Jan, Op dit moment krijg ik als beginnend imker van een aantal ervaren imkers adviezen en methodieken geleerd die wat mij betreft Bij vriendelijker kunnen. Je schreef dat je lege ramen in je kast hangt ipv met kunstraat. Mijn vraag over dit is de volgende. Smeer je de bovenste lat in met wat was om de bijen op het idee te brengen in de goede richting te bouwen? Hoe gaat het eventuele slingeren met deze natuurbouw ramen? Ik ga waarschijnlijk het natuurbouwraam dit jaar eens proberen. Ik heb ook ergens gelezen dat er ipv rook een waternevel werd gebruikt om de bijen rustig te krijgen en inballen te voorkomen. Heb je hier ervaring mee of weet je iemand.
Ik ben zeer nieuwsgierig naar je antwoord. Alvast bedankt

Christian

christian, - 26-03-’14 21:39
Grietje

Hallo jan,
Nu heb ik net een nieuw volk door het scheppen van een zwerm. Wil liever niet bijvoeren, want wil het bijen houden zo natuurlijk mogelijk doen en het zijn steeds prachtige dagen qua weer. Wat doe jij bij een nieuw volk?
Groetjes Grietje.

Grietje, - 08-06-’15 07:10
Jan (webmaster)

Hallo Grietje,

Ik heb er dit jaar bewust voor gekozen om mijn zwermen wel wat suikerwater te voeren om ze door de eerste moeilijke periode heen te helpen. Vorig jaar niet gedaan, maar heb ervaren dat de ‘opstart’ niet altijd geheel vlekkeloos verliep ( de eerste weken veel te weinig voer in de raten).

Jan (webmaster), (URL) - 08-06-’15 11:14
pim

Dankjewel voor deze blog over biologisch imkeren. Door het met rust laten van het volk en minimaal te oogsten, grijp je – als ik je goed begrijp – dus niet te veel in het bijenleven. Zou het telen van koninginnen met bepaalde gewenste eigenschappen een vorm van ingrijpen zijn en derhalve niet biologisch zijn?

pim, (URL) - 19-06-’18 13:04
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, is het nodig om deze simpele vraag te beantwoorden
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.