Inspirerende permacultuur video's

Het internet is een onuitputtelijke bron van video's over permacultuur. Hier zitten een paar hele interessante bij. Daarom deze week een bespreking van de films die mij geïnspireerd hebben. Mocht jouw favoriet niet in mijn lijstje voorkomen, laat het mij dan weten via de comments hieronder.

A farm for the future
Farm for the futureIn 2009 maakte de BBC een documentaire over de wereldwijde voedsel- en landbouwcrisis. Rebecca Hosking verteld in deze documentaire hoe ze de familieboerderij omzet in een laag-energie boerderij, mede ingegeven door de steeds hoger wordende brandstofprijzen.

Ze beseft dat de voedselproductie in het Verenigd Koninkrijk volledig afhankelijk is van goedkope fossiele brandstoffen en wil daar op haar boerderij verandering in brengen.

Deze BBC documentaire is op Youtube terug te vinden met Nederlandse ondertiteling.

Eeuwig Moes
Eeuwig Moes, de filmRuurd Walrecht heeft zich zijn hele leven bezig gehouden met het verzamelen en instand houden van oude groente- en graangewassen om ze voor uitsterven te behoeden. in 2005 vertrok hij plotseling naar Zweden, teleurgesteld en gedesillusioneerd over de voortdurende tegenwerking die hij in Nederland telkens ondervond.

Documentairemaakster Catherine van Campen sprak met een bont gezelschap van 'achterblijvers' over de impact van het levenswerk van Ruurd Walrecht.

Deze Nederlandstalige documentaire werd in 2008 door de NPS uitgezonden en is nog steeds te zien op Vimeo.

Greening the desert
John D. LiuDeze documentaire laat goed zien waar we met permacultuur toe in staat zijn. Op 30 april 2012 zond de VPRO een documentaire uit onder de naam Groen Goud. Hierin beelden van cameraman en ecoloog John D. Liu die al 15 jaar bezig is met zijn wereldwijde missie om woestijnen te vergroenen en biodiversiteit te herstellen. Met verbluffende resultaten!

De VPRO heeft deze documentaire nog steeds op internet staan.

The Beekeeper
Bureau of common goods heeft een serie korte films gemaakt onder de titel made by hand. Nummer 3 uit deze serie gaat over een imker die bijen houdt op een dak midden in New York.

Dit portret is niet alleen erg mooi gefilmd, het toont ook de passie waarmee deze imker bijen houdt. Hij is te bekijken via Vimeo.

Helma Röell in Gelderse Koppen
Helma bij Harm EdensEen erg leuk filmpje, gemaakt door Harm Edens. In het voorjaar van 2011 maakte hij een item over het Permacultuur Centrum Nederland van Helma Röell in Zutphen. Zelf was ik ook bij deze opnames aanwezig.

In 2013 is Helma helaas overleden, deze video draagt bij aan haar herinnering.

Aardig leven
Aardig LevenEen documentaire die niet mag ontbreken in dit rijtje, alhoewel ik als toekomstig Aardehuis bewoner niet geheel onpartijdig ben :-)

Deze film van Jauke Boerdam gaat over de bouw van een ecologische woonwijk in Olst, gebouwd door de 23 gezinnen zelf.

RTV Oost heeft de documentaire on-line gezet.

Geoff Lawton
Geoff LawtonDeze Australische permaculturist zet regelmatig interessante video's on-line. Alle video's zijn gratis te bekijken, maar je moet wel eerst een account aanmaken. Maar daar krijg je ook wel wat voor!

Dit artikel is geschreven door Jan Schenk. Als ZZP-er houdt Jan zich bezig met projecten op het gebied van Duurzaamheid & Samenleving.

Jan Maandag 17 Februari 2014 - 3:08 pm | | media