Is bescherming van de honingbij nog nodig?

De provincie Overijssel heeft een Bijenagenda. Deze is getekend door verschillende bedrijven en organisaties. Het doel van deze agenda is om de populatie van wilde- en honingbijen te beschermen en te versterken.


Een mooi streven en voor de wilde bijen absoluut nodig, maar moeten honingbijen nou ook nog beschermd worden door dit soort initiatieven of is dat een taak van de imker?

Natuurlijk profiteert de honingbij mee als er bijvoorbeeld meer bijvriendelijke bermen worden aangelegd. Dat is op zich niet erg. Alleen de honingbij is een landbouw huisdier en dan is de imker, de bijenhouder dus, in mijn ogen verantwoordelijk voor het feit dat zijn dieren voldoende te eten krijgen.

Voldoende dracht
Als imker vind ik dat je er verantwoordelijk voor bent dat er het hele seizoen voldoende drachtplanten zijn waar jou bijen op kunnen vliegen. De meeste imkers zetten hun bijen in drachtrijke gebieden, maar er zijn altijd wel wat drachtloze periodes zoals in het vroege voorjaar (februari/maart) en vanaf eind juni na de Lindebloei.

Het opvangen van drachtloze periodes kan op verschillende manieren. Veel traditionele imkers voeren in deze periodes suikerwater bij, maar dat vind ik niet echt een oplossing.

Op reis
Wat ook veel gebeurt en wat ik zelf ook wel doe,  is mijn bijenkasten verplaatsen naar plekken waar meer dracht is. Zo kun je in het vroege voorjaar met je kasten naar een gebied gaan waar veel wilg bloeit.

Na de Lindebloei (eind juni) kun je je bijenkasten in een Heide gebied zetten. Eind juni begint daar de Vossebes te bloeien en deze bloeit tot laat in het najaar door. In natte Heide gebieden zal de Dopheide in juni en juli bloeien. De 'gewone' Struikheide bloeit vanaf Augustus.

Dracht aanplanten
Dat is een verantwoordelijkheid die iedere imker moet nemen vind ik. Plant sneeuwklokjes en krokussen vlak voor en/of tussen de bijenkasten. Omdat deze bolgewassen vroeg bloeien zijn de temperaturen vaak nog aan de lage kant en leggen de bijen nog geen grote afstanden af. Wilde Hyacinten en Skilla's bloeien wat later als de temperaturen al wat hoger zijn en kunnen dus wat verder van de bijenkasten af geplant worden. Longkruid, Primula's en Ranonkels zijn ook voorbeelden van vroegbloeiende drachtplanten.

Voorbeelden van drachtplanten die in juli/augustus bloeien zijn Malva's, Herfstasters, Sedum, Guldenroede en kruiden zoals Munt en Citroenmelisse.

Voor meer informatie en inspiratie over drachtplanten verwijs ik je graag door naar de website van Arie Koster.

Dit artikel is geschreven door Jan Schenk. Als ZZP-er houdt Jan zich bezig met projecten op het gebied van Duurzaamheid & Samenleving. Jan geeft ook 8-10 keer per jaar een nieuwsbrief uit met informatie over permacultuur & bijen.

Jan Donderdag 01 December 2016 - 10:07 am | | bijen

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, is het nodig om deze simpele vraag te beantwoorden
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.