Waarom zien we in de winter zoveel molshopen?

Het is je misschien al wel eens opgevallen dat je met name in december en januari veel meer 'verse' molshopen ziet dan in de rest van het jaar. Prettig voor de grasmaaier, je hoeft dan niet langs al die molshopen te laveren, maar waarom is dat eigenlijk?

De paartijd van mollen is van februari - april. Voorafgaand aan deze periode bouwen de vrouwtjes diep onder de grond een groot nest om hun jongen groot te brengen. De grond uit die gangen wordt omhoog gebracht, de molshopen zoals wij die kennen. Naast deze diepe gangen maakt de mol ook gebruik van zgn. jaaggangen hoog in de grond. Deze gangen zijn te herkennen aan de grond die iets omhoog gedrukt is.

Functie van de mol
Mollen in onze tuin worden vaak 'vervloekt' maar ze hebben natuurlijk ook een functie in een ecosysteem.

De belangrijkste functie voor ons tuinders is wel dat ze veel schadelijke dieren eten. Zo eten ze de onder de grond levende emelten (larve van de langpootmug) en engerlingen (larve van de meikever). Emelten en engerlingen eten aan de wortels van ons gazon. In de zomer kan deze vraatschade zulke vormen aannemen dat hele stukken van het gazon afsterven. Kieskeurig zijn engerlingen en emelten niet, de wortels van onze (groente)planten lusten ze ook!

De mol vindt zijn voedsel niet alleen onder de grond, soms komt hij ook naar boven om te jagen. Dan staan onder andere naaktslakken op het menu.

Drainage en biodiversiteit
Met zijn (diepe) gangen maakt de mol de bodem ook luchtig en kan bij overvloedige regenval het water makkelijker weglopen. En molshopen in het gras zijn met uitstek de plek waar andere zaden kunnen ontkiemen. Dit zorgt voor meer biodiversiteit. Hier kunnen we de natuur natuurlijk ook een handje helpen.

Hark in maart - april de molshopen in je gazon vlak en zaai hier een mengsel van diverse gewenste kruiden, bijvoorbeeld bloeiende planten om meer insecten aan te trekken. Veehouders die meer biodiversiteit in hun weiland willen kunnen hier eem mengsel van bijvoorbeeld klaver, witte dovenetel en weegbree in zaaien. Deze kruiden zijn goed voor de diergezond en weerstandopbouw van het vee en komt daarnaast de smaak van de melk ten goede.

Jan Zondag 12 Februari 2017 - 3:59 pm | | bodem

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, is het nodig om deze simpele vraag te beantwoorden
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.