Is compost uit toilet wel veilig?

Veel media berichten er de afgelopen dagen over, het lichaam van de overgelopen noord-Koreaanse soldaat zat vol met parasieten. De oorzaak is terug te voeren op de manier waarop in dat land de gewassen bemest worden en daarom ook interessant voor deze blog.

Volgens landbouwexperts is de aandoening gelinkt aan het gebruik van menselijke mest in plaats van kunstmest, dat in Noord-Korea sinds de jaren negentig niet meer wordt gebruikt. (bron: AD).

Er is natuurlijk één belangrijke vragen te stellen waar we geen antwoord op hebben:

"Hoelang heeft de menselijke mest liggen composteren of hebben ze misschien wel verse uitwerpselen op het land verwerkt?"

Bij een goed composteringsproces kan de temperatuur oplopen tot boven de 70º C., veel 'narigheid' overleefd dat niet.

Composttoilet
In een deel van de Nederlandse samenleving worden composttoiletten gezien als een ecologisch antwoord op de doorspoel toiletten die veel water verbruiken. Sterker nog, ook ik doe al 3 jaar lang mijn behoefte op een composttoilet!

Maar is dat dan wel veilig? Met andere woorden, kunnen we deze compost wel (veilig) verwerken op onze tuin? In de siertuin in ieder geval wel. Ook durf ik deze compost veilig bij mijn (eetbare) bomen en struiken te gebruiken. Ik zou het niet snel gebruiken bij mijn eenjarige groenten. Wil je het wel op je moestuin gebruiken, kook de groenten dan goed voor consumptie. Niet gebruiken dus om bijvoorbeeld je slaplanten te bemesten!

Wat wel belangrijk is, is dat het effluent uit het composttoilet goed gecomposteerd wordt. Wat ik hierboven al schreef: bij een goed composteringsproces kan de temperatuur wel oplopen tot boven de 70º C., veel 'narigheid' overleefd dat niet. Het is wel zaak je composthoop meerdere keren om te zetten. Iedere keer als je de hoop omzet jaag je de temperatuur weer omhoog, zo weet je zeker dat alle ziektekiemen gedood worden.

Is kunstmest de oplossing?
In het artikel wordt het gebrek aan kunstmest als oorzaak gezien, maar is kunstmest wel de oplossing?

Ik ken de situatie in Noord-Korea natuurlijk niet, maar er zijn best meer mogelijkheden om het land te bemesten. Zo kun je heel goed dierlijke mest van herbivoren gebruiken, denk bijvoorbeeld aan koeie-, geite- en paardemest. Ook kun je zaken als onkruid en keukenresten composteren. Daarnaast zijn er mogelijkheden met groenbemesters. Vlinderbloemigen (o.a. klaver en bonen) zijn goede stikstoffixeerders.

Terughoudend zijn met bodembewerking en ervoor zorgen dat er rond de akkers bomen en struiken blijven staan, kan ook al veel uithalen.

Meer weten over composteren?
Ik geef een aantal keer per jaar een dagworkshop over composteren waarin ik alle facetten van het veilig composteren behandel. Belangstelling? Geef je alvast op en ik hou je op de hoogte van de volgende workshop.

Dit artikel is geschreven door Jan Schenk. Als ZZP-er houdt Jan zich bezig met projecten op het gebied van Duurzaamheid & Samenleving. Jan geeft ook 8-10 keer per jaar een nieuwsbrief uit met informatie over permacultuur & bijen.

Jan Maandag 20 November 2017 - 10:14 am | | Duiding, bodem, media
Gebruikte Tags: , , , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, is het nodig om deze simpele vraag te beantwoorden
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.