De duurzame trends voor 2014

Ieder jaar in de eerste week van januari laten de trendwatchers van zich horen en is in de verschillende media te lezen wat de trends voor het komende jaar zijn. Zelf heb ik de 'duurzame trends' uit een aantal artikelen gehaald. Aan het eind van dit jaar zullen we zien of ze uitgekomen zijn...

Delen & lenen
Volgens de trendrede 2014 omarmt een steeds groter deel van de jongeren de deel- en leeneconomie. Ze hechten minder waarde aan bezit, het gaat hen steeds meer om de dagelijkse toegang tot diensten en producten. 

Ook trendwatcher Lieke Lamb constateert dit. In het AD zegt ze hierover: "door zuinigheid zijn we steeds minder geneigd allerlei nieuwe goederen of diensten aan te schaffen". Volgens haar is het nieuwe motto delen of dupliceren.

Voorbeelden van websites die hierop inspelen zijn bijvoorbeeld Peerby (spullen lenen van mensen uit je buurt) en My wheels (je auto delen met mensen in je buurt).

Eten & drinken
Volgens foodwatcher Anneke Ammerlaan kiest Nederland op het gebied van voeding steeds meer voor duurzaam en echt. Volgens haar kan kunstmatig echt niet meer, want dit is slecht voor de gezondheid. In het AD zegt ze hierover: "Weg met alle light-fris maar in plaats daarvan bionade; koolzuurhoudende frisdranken van vlierbessen, kruiden of dragon".

Voilgens Glow gaan we in 2014 voor puur natuur, kwaliteit en massaal aan de spruitjes, zeewier en thee. Ze verwachten dat 2014 het jaar van de groenten wordt: groente bij je ontbijt, lunch en warme maaltijd en ja, ook bij je dessert. We zouden vaker kiezen voor streekproducten, en gaan vaker naar de bakker, slager en kaasboer voor biologisch, eerlijk en puur eten. We zijn bereid hier iets meer voor te betalen en eten liever een klein stukje vlees dat eerlijk en verantwoord is.

Ook clean eating wordt volgens Glow steeds populairder; het is geen dieet bedoeld om af te vallen, maar een lifestyle dieet om voedsel dicht bij de natuur te eten en geraffineerde voedingsmiddelen met kunstmatige chemicaliën, smaakstoffen en conserveringsmiddelen te vermijden. Op het menu van de clean eating clan staat mager vlees, vis, groenten, fruit, noten, zaden en slimme koolhydraten zoals zoete aardappel en oergranen.

Ambachten
Volgens het trendteam van YoungWorks is zelf je job creëren en een bedrijfje opstarten helemaal 2014. Volgens dit team zijn ambachten helemaal terug van weggeweest, denk aan de terugkomst van de barbier, lokale bierbrouwers en worstenmakers.

Dit artikel is geschreven door Jan Schenk. Als ZZP-er houdt Jan zich bezig met projecten op het gebied van Duurzaamheid & Samenleving.

Jan Maandag 06 Januari 2014 - 1:38 pm | | toekomst

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, is het nodig om deze simpele vraag te beantwoorden
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.