Eten we teveel vlees?

Volgens de Meat Atlas produceren we wereldwijd drie keer zoveel vlees als in 1980. Wereldwijd verbruikt de landbouw 70% van het beschikbare zoet water, hiervan is een derde nodig voor onze veestapels. Ook wordt bijna een derde van de beschikbare landbouwgrond gebruikt om veevoer te telen.

Zo is voor een kilo rundvlees 15.000 liter water nodig en 13 kilo plantaardige eiwitten. Voor een kilo varkensvlees is 4,5 kilo plantaardige eiwitten nodig en 6.000 liter water en voor een kilo kippevlees is 2 kilo plantaardige eiwitten en 4.300 liter water nodig.

Om vlees te telen is veel landbouwgrond nodig, ruimte die ten koste gaat van de natuur. In de grootschalige landbouw is er vaak sprake van mono-cultuur, dus geen of nauwelijks biodiversiteit. We zullen het dan verder maar niet hebben over de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen en kunstmest die gebruikt worden in de landbouw en bijvoorbeeld de antibiotica in de vleesindustrie.

Eiwit bronnen
Vlees en zuivel zijn voor de meeste mensen de belangrijkste eiwit bronnen. Maar dus ook de meest inefficiënte zoals je in het bovenste stuk hebt kunnen zien. Beter is het dan ook om de eiwitrijke planten te eten in plaats van vlees.

Goede eiwit bronnen uit onze eigen (moes)tuin zijn met name mais en peulvruchten zoals erwten en bonen. Maar ook boerenkool en aardappelen schijnen relatief veel eiwitten te bevatten. Andere plantaardige eiwitten zijn noten, pitten & zaden, paddestoelen, zeewier, bepaalde kiemgroenten en bepaalde granen.

Flexitariër
Moeten we dan maar helemaal stoppen met het nuttigen van zuivelproducten en vlees? Nee ik denk het niet. Wel moeten we er bewuster mee omgaan.

Bij ons thuis eten we hooguit 1 á 2 keer per week vlees en dan uitsluitend biologisch. Wel een stuk duurder, maar doordat we het niet dagelijks eten blijft het betaalbaar. En biologisch vlees heeft een stuk minder impact op onze planeet. Zo eten biologische dieren geen soja uit Zuid-Amerika (wat ten koste gaat van het tropisch regenwoud) en lopen koeien langer in de wei waardoor er veel minder plantaardige eiwitten bijgevoerd hoeven te worden.

Op het internet zijn vele heerlijke vegetarische recepten te vinden. Eet daarbij groenten uit het seizoen in plaats van kas- of import groenten.

Geraadpleegde bronnen: zoetwatervoorraad slinkt door vleesproductie (cijfers waterverbruik veeteelt), complete lijst eiwitrijk voedsel (plantaardige eiwitten) & verantwoording natuur en milieu (cijfers plantaardige eiwitten per diersoort)

Dit artikel is geschreven door Jan Schenk. Als ZZP-er houdt Jan zich bezig met projecten op het gebied van Duurzaamheid & Samenleving.

Jan Zaterdag 11 Januari 2014 - 4:49 pm | | vee & vlees

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, is het nodig om deze simpele vraag te beantwoorden
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.