Vergeten groente: Winterpostelein

WinterposteleinAls je op internet zoekt op vergeten groente, dan komt Winterpostelein vaak in het rijtje voor. Raar eigenlijk, want het is een smakelijke en makkelijk te telen groente. In de supermarkt zul je hem inderdaad niet snel tegenkomen, maar in de wat meer gespecialiseerde landwinkels gelukkig nog wel!

 

Winterpostelein (Claytonia perfoliata) is een eenjarige plant die van nature voorkomt in Noord-Amerika. Via Cuba is het plantje in West-Europa beland. Het plantje is winterhard en zaait zichzelf makkelijk uit, alleen niet gelijk het jaar daarop; Winterpostelein heeft een hele lange kiemrust, ze heeft een jaar rust (in de bodem) nodig en zal daarna pas kiemen.

Teelt
Winterpostelein is een makkelijk te telen gewas en stelt geen bijzondere eisen aan de grond. Bemesting is niet nodig, de plant doet het zelfs op arme grond nog goed.

Zelf zaai ik de winterpostelein altijd in juli en augustus op stukken grond die braak komen te liggen. Ik zaai zelf de winterpostelein vrij dicht, maar door de zaden te mengen met fijn zand kun je wat ruimer zaaien.

Afhankelijk van de temperatuur kan de eerste Winterpostelein meestal in november geoogst worden. Als de bodemtemperatuur namelijk nog te hoog is tijdens het zaaien komt de kieming veel trager op gang. Winterpostelein is goed winterhard en hoeft ook bij strenge vorst niet afgedekt te worden.

Oogst
Het beste kan de Winterpostelein met een scherp mes iets boven de grond afgesneden worden (het hart in takt larten). De planten lopen dan vrij makkelijk weer uit, waardoor je de hele winter deze groente vers kunt oogsten.

De laatste oogst is begin maart, net voordat de planten gaan bloeien. Zelf trek ik de planten dan met wortel en al uit de grond waarna het (op een droge dag) weer als mulch-materiaal op de grond gelegd wordt. Als je de plant zelf wilt laten uitzaaien kun je her en der een hoekje laten staan.

Recepten
Zelf vind ik Winterpostelein het lekkerste als salade, maar je kunt er ook een heerlijk stampotje van maken, lekkere pesto of een pasta gerecht.

Dit artikel is geschreven door Jan Schenk. Als ZZP-er houdt Jan zich bezig met projecten op het gebied van Duurzaamheid & Samenleving.

Jan Maandag 20 Januari 2014 - 2:04 pm | | vergeten groente

Eén reactie

Groentje

Heb dit jaar voor het eerst postelein gezaaid. Schijnt een goede bron te zijn van omega 3 waar ik als vegetariër wel eens tekort aan heb.

Groentje, (URL) - 19-04-’14 12:48
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam in reacties te voorkomen, is het nodig om deze simpele vraag te beantwoorden
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.